Søvnløshed

Søvnløshed og stress – oplever du problemer med søvnløshed?

Ifølge American Academy of Sleep Medicine, er søvnløshed defineret som “vedvarende vanskeligheder med at falde i søvn og bibeholde søvnens varighed, styrke eller kvalitet”. Søvnløshed har mange mulige faktorer og symptomer. Diagnosen afhænger af to væsentlige komponenter: søvnproblemer, der opstår på trods af tilstrækkelige muligheder for normal søvn, og værdiforringelse i dagtimerne, der direkte skyldes dårlig søvnkvalitet eller varighed. Ligeledes menes der at være en direkte sammenhæng mellem søvnløshed og stress i hverdagen.

Kronisk søvnløshed er karakteriseret ved symptomer, der forekommer mindst tre gange om ugen gennem mindst tre måneder. Søvnløshed, der varer eller er mindre end tre måneder, er kendt som kortvarig søvnløshed. I sjældne tilfælde kan patienter udvise symptomer på søvnløshed uden at opfylde kriterierne for kortvarig søvnløshed, og kan stadig være berettiget til behandling. Dette er kendt som anden søvnløshed.

Søvnløshed menes at opstå på baggrund af en hyperarøs tilstand, der kan påvirke både muligheden for at falde og forblive i søvn. Miljømæssige, fysiologiske og psykologiske faktorer kan alle spille en rolle, i forhold til søvnløshed. Disse inkluderer følgende:

Indtagelse eller forbrug af stoffer, der påvirker søvn negativt

Disse inkluderer blandt andet både alkohol, nikotin og koffein. Visse medikamenter kan også hindre søvn, såsom diætpiller og medicin mod forkølelse. Man kan også opleve problemer med at falde i søvn eller forblive i søvnen, da ens krop kan vænne sig til nye lægemidler, eller døje med abstinenser fra medicin efter endt brug.

Sundhedsproblemer

Fysisk smerte og ubehag kan gøre det sværere at falde eller forblive i søvn. Dette kan føre til udfordringer i dagtimerne. Betingelser, der nødvendiggør hyppige ture på badeværelset om natten, såsom graviditet eller forstørret prostata, kan også forårsage symptomer på søvnløshed. Det samme gælder søvnapnø, en lidelse karakteriseret ved uregelmæssige vejrtrækningsepisoder (kendt som apnøer), der optræder gennem hele natten. Kronisk smerte, urolige ben og hjerte/lungesygdomme er også forbundet med søvnløshed.

Adfærdsmæssige og psykiske lidelser

Søvnløshed er et almindeligt symptom på depression. Stress og angst kan også bidrage til søvnløshed, hvilket igen kan forværre stressende og ængstelige følelser. Psykiske lidelser som bipolar lidelse kan også forårsage søvnløshed. Overdreven bekymring omkring søvnløshed vides, nærmest tragikomisk, også at forårsage søvnløshed.

Søvnløshed forbindes også med usund livsstil og dårlige søvnvaner. Mange mennesker pådrager sig disse vaner, når de er yngre, hvilket gør dem svære at bryde som voksne. Disse vaner kan omfatte at gå i seng på et andet tidspunkt hver nat, eller at tage en lang lur dagen. Eksponering for skærm-enheder som computere, fjernsyn og mobiltelefoner kan også forårsage søvnproblemer, ligesom det kan at tage en aften- eller nattevagt på arbejdet. Andre faktorer kan forårsage vanskeligheder med at falde eller forblive i søvn, såsom utilstrækkelig træning om dagen, eller overdreven støj eller lys i soveværelset.

De mest almindelige symptomer blandt patienter med kronisk søvnløshed inkluderer vanskeligheder med at falde eller forblive i søvn, at vågne op tidligere end planlagt, samt ikke at føle sig trætte eller klar til sengetid på deres ellers planlagte tidspunkter.

Similar Posts