Melatonin, ofte kaldet søvnhormonet, er en central del af kroppens søvn-vågne cyklus. Kroppens produktion af melatonin stiger med aftenmørket, hvilket fremmer sund søvn og hjælper vores døgnrytme med at orientere sig.
Indholdsfortegnelse
ToggleProduktion af naturlig melatonin
Kroppen producerer naturligt melatonin, men man er i stigende grad begyndt at interessere sig for eksterne kilder til hormonet, såsom væsker eller kapsler, som en måde at tackle søvnproblemer på. I Danmark skal du som udgangspunkt have en recept fra din læge, hvis du vil anvende melatonin i form af kosttilskud til at behandle dine søvnproblemer.
Undersøgelser har vist, at melatonin i visse tilfælde kan forbedre søvn, men det virker ikke nødvendigvis for alle. Det er vigtigt at være opmærksom på og nøje overveje melatonins potentielle fordele og ulemper. Folk, der ønsker at bruge melatonin-tilskud, bør også være opmærksomme på spørgsmål relateret til dosering og kvaliteten af det anvendte kosttilskud.
Hvad er melatonin?
Melatonin er et naturligt hormon, der produceres i hjernen og derefter frigives til blodstrømmen. Mørke omgivelser påbegynder produktionen af melatonin, mens lys får produktionen til at stoppe. Som et resultat hjælper melatonin med at regulere døgnrytmen og synkronisere vores søvn-vågne cyklus med nat og dag. Dermed bliver overgangen til søvn lettere, og du får nemmere ved at forblive i en god kvalitetssøvn.
Kan melatonin-tilskud forbedre søvn?
Melatonin produceret af kroppen spiller en grundlæggende rolle i at opnå ordentlig søvn, så det er naturligt at overveje, om melatonin-tilskud kan bruges til at løse søvnproblemer. Forskning har vist, at det kan være nyttigt i visse situationer for både voksne og børn.
Melatonin og voksne
De tydeligste potentielle fordele ved melatonin er for mennesker, der har søvnproblemer relateret til forsinket søvn/vågne-forstyrrelse og jetlag.
Førstnævnte er en cirkadisk rytmeforstyrrelse, hvor en persons søvnplan rykkes til senere end planlagt, ofte med flere timer. Folk (typisk natugler) med denne forstyrrelse, kan have svært ved at få nok søvn, hvis de har forpligtelser, såsom arbejde eller skole, der tvinger dem til at stå tidligt op om morgenen. Undersøgelser har vist, at lave doser melatonin indtaget før den ønskede sengetid, kan hjælpe denne type mennesker med at justere deres søvncyklus.
Jetlag kan forekomme, når en person rejser hurtigt på tværs af flere tidszoner, f.eks. via fly. Kroppens interne ur bliver forkert justeret, i forhold til den lokale dag-nat-cyklus. Undersøgelser peger på, at melatonin-tilskud potentielt kan hjælpe med at forbedre søvn hos mennesker med jetlag.
Mennesker, der arbejder om natten, kæmper ofte med søvnproblemer relateret til en forkert justeret døgnrytme. Man har endnu ikke kunnet drage klare konklusioner ud fra undersøgelser af melatonin hos skifteholdsarbejdere, visse mennesker mener at kunne mærke, at det har en gavnlig effekt hos dem.
Man debatterer stadig, hvorvidt melatonin er gavnligt for ellers raske voksne, der oplever søvnløshed, en vedvarende tilstand præget af besvær med at falde eller forblive i søvn.
Der forekommer generelt sjældent alvorlige bivirkninger ved indtagelse af melatonin-tilskud, så selv når fordelene måske ikke er klart fastslået, kan nogle mennesker med søvnproblemer være tilbøjelige til at prøve det af. Selvom tilskud af denne slags kan købes hos diverse udenlandske webshops, bør du huske på at det i Danmark betragtes som receptpligtig medicin. Den bedste praksis er at konsultere en læge, som da vil kunne hjælpe med at finde ud af, hvorvidt du bør forsøge dig med melatonin-tilskud eller ej.
Melatonin og børn
Melatonin kan være nyttigt hos børn med søvnproblemer, men eksperter er generelt enige om, at der er behov for mere forskning for at forstå dets optimale anvendelse hos unge mennesker.
Melatonin lader til at kunne hjælpe børn med søvnproblemer, med at falde hurtigere i søvn, samt forlænge den tid, de sover i. Melatonin kan som udgangspunkt være gavnligt som et kortvarigt værktøj, da det kan hjælpe børn med at tilpasse sig en sundere søvnplan og etablere gode søvnvaner.
Undersøgelser har vist, at melatonin kan være særligt nyttigt hos børn med visse lidelser, herunder epilepsi og visse udviklingsforstyrrelser, såsom autisme.
Der er dog som udgangspunkt behov for yderligere forskning, i forhold til brugen af melatonin hos børn – herunder den optimale dosering, varighed af brugen samt risikoen for langsigtede bivirkninger.
Yderligere trin til forbedring af søvn
Mennesker med søvnproblemer kan med fordel tage visse skridt, for at udvikle sunde søvnvaner. Forbedringer af både søvnrutiner og miljø, kan være med til at sikre en god og holdbar søvnkvalitet.
At tale med en læge om melatonin og søvnproblemer kan også hjælpe med at afsløre, om en person har en underliggende søvnforstyrrelse. For eksempel kan et lægebesøg i forbindelse med dårlige søvnproblemer eller overdreven søvnighed, afdække et problem som søvnapnø.