Sovende mand stribet sengetøj

Anbefalet mængde søvn om natten

Forskning har gjort det klart, at søvn er vigtig uanset din alder, og at der hører en anbefalet mængde søvn til hver enkelt aldersgruppe. Søvn styrker sindet, gendanner kroppen og styrker næsten ethvert system i kroppen. Men hvor meget søvn har vi egentlig brug for, for at opnå disse fordele?

Eksperter anbefaler, at raske voksne får mellem 7 og 9 timers søvn per nat. Babyer, små børn og teenagere har brug for endnu mere søvn, for at muliggøre deres vækst og udvikling. Folk over 65 år bør også få 7 til 8 timers søvn per nat. At kende de generelle anbefalinger til, hvor meget søvn du har brug for, er dit første skridt. Det næste skridt er at reflektere over dine individuelle behov, baseret på faktorer som dit aktivitetsniveau og din generelle sundhed. Endelig er det nødvendigt at få sig nogle sunde søvnvaner, så du kan få den fulde nattesøvn, der anbefales.

Hvor meget søvn anbefales til hver aldersgruppe?

De anbefalede tider er opdelt i ni aldersgrupper.

AldersgruppeAnbefalet mængde søvn pr. dag
0-3 måneder14-17 timer
4-11 måneder12-15 timer
1-2 år11-14 timer
3-5 år10-13 timer
6-13 år9-11 timer
14-17 år8-10 timer
18-25 år7-9 timer
26-64 år7-9 timer
65+ år7-8 timer

I hver gruppe viser retningslinjerne et anbefalet interval af søvnvarighed. I nogle tilfælde kan det være acceptabelt at sove en time mere eller mindre end det generelle interval, baseret på dine forhold og omstændigheder.

Hvor meget søvn har du brug for?

Disse retningslinjer kan betragtes som en tommelfingerregel for, hvor meget søvn børn og voksne har brug for. Der bør dog altid tages højde for, at den ideelle mængde søvn kan variere fra person til person. Af denne årsag viser retningslinjerne et interval for hver aldersgruppe.

For at beslutte hvor meget søvn du har brug for, bør du i samme omgang overveje dit generelle helbred, dine daglige aktiviteter og typiske søvnmønstre. Nogle spørgsmål, som hjælper med at vurdere dine individuelle søvnbehov, kunne være:

 • Er du produktiv, sund og glad efter syv timers søvn? Eller har du bemærket, at du har brug for flere timers søvn for at komme ordentligt i gang?
 • Er dit daglige energiforbrug højt? Dyrker du ofte sport, eller har du et fysisk krævende job?
 • Kræver dine daglige aktiviteter opmærksomhed for at udføre dem sikkert? Kører du bil (eller andet køretøj) hver dag, eller arbejder du med tungt maskineri? Føler du dig nogensinde søvnig, når du laver disse aktiviteter?
 • Oplever du generelt søvnforstyrrelser?
 • Benytter du dig af et højt koffeinindtag, for lettere at komme igennem dagen?
 • Når du ikke har noget for dagen, sover du så mere, end du gør på en typisk arbejdsdag?

Start med de ovennævnte anbefalinger, og brug derefter dine egne svar på disse spørgsmål til at pejle dig ind på, hvad der er den optimale mængde søvn for dig.

Gør din søvn til en prioritet

Når først du har sat et mål baseret på de timers søvn, du har brug for, er det tid til at begynde at planlægge, hvordan man gør målet til en realitet.

Start med at gøre søvn til en prioritet i din tidsplan. Du skal med andre ord lægge et budget for de timer du behøver, så hverken arbejde eller sociale aktiviteter bliver byttet ud med søvn. Selvom det kan være fristende i øjeblikket at skære ned på søvnen, så du lige kan få set det næste afsnit af din yndlingsserie, lønner det sig ikke, fordi søvn er afgørende for at du fungerer bedst – både mentalt og fysisk.

Forbedring af din søvnhygiejne, dvs. omstændighederne i dit soveværelse og dine søvnrelaterede vaner, er den sikre vej til bedre hvile. Eksempler på forbedring af din søvnhygiejne kunne være:

 • Hold dig til den samme søvnplan hver dag, selv i weekenden.
 • Indøv en afslappende rutine før sengetid, for lettere at kunne falde hurtigt i søvn.
 • Vælg en madras, der er støttende og behagelig, og gør den endnu bedre med kvalitetspuder og sengetøj.
 • Minimer potentielle forstyrrelser fra lys og lyd, og optimer både temperatur og aroma i soveværelset.
 • Undlad at anvende elektroniske enheder som mobiltelefoner og bærbare computere, en halv time eller længere før sengetid.
 • Overvåg nøje dit indtag af koffein og alkohol. Undgå især at indtage dem i timerne lige op til sengetid.

Hvis du er forælder, gælder mange af de samme tips til at hjælpe børn og teenagere med at få den anbefalede mængde søvn, som de har brug for. Tips til forældre kan hjælpe især teenagere, der står over for en række unikke søvnudfordringer.

At få mere søvn er generelt hvad der bør stræbes efter, men husk at det ikke kun handler om søvnmængde – kvalitetssøvn betyder også rigtig meget. Det er muligt at få de timer du behøver, men alligevel ikke føle dig frisk og klar, fordi din søvn enten ikke er sammenhængende, eller simpelthen ikke genopretter kroppens balance. Heldigvis forbedrer søvnhygiejnen ofte både mængden og kvaliteten af ​​din søvn.

Hvis du eller et familiemedlem oplever symptomer som markant søvnighed om dagen, kronisk snorken, kramper eller prikken i benene, vejrtrækningsbesvær under søvn, kronisk søvnløshed eller et andet symptom, der forhindrer dig i at sove godt, bør du som udgangspunkt konsultere din læge.

Du kan prøve at bruge vores søvndagbog til at spore dine søvnvaner. Dette kan give indsigt i dine søvnmønstre og behov. Denne kan også være nyttig at medbringe til lægen, hvis du oplever vedvarende søvnproblemer.

Similar Posts